filmvisning & samtal

onsdag

10.05.23–10.05.23

Tid

17.30–20.00

Plats

Annexet

Entré

Ordinarie entréavgift

See Through – a collection of intimate stories med Julian McKinney, Shih Yi-Fan, Lina Ma. Córdoba Beltrán, Frida E. Elmström, Signe Rosenlund-Hauglid, Liesbet De Loof och Ian Cardinali.

Filmvisning & samtal

Välkommen på filmvisning av examensarbeten med avgångseleverna från HDK-Valands masterprogram i film. Sju filmskapare från Colombia, Sverige, Taiwan, Belgien, Norge och Italien åker på en filmisk resa och introducerar er till fragment av ett förhållande, en rymdresa samt en papegoja döpt efter prins William.

I en dynamisk blandning undersöker de berättelser om minne, sorg och moraliska dilemman. Verken funderar, fantiserar och leker med det politiska och det personliga, tar sig an maktstrukturer mellan människa och djur, representation och dömanden, kärlek och konflikt i vardagen, korsande gränser och olika kulturer.

I sina verk har gruppen experimenterat med filmskapande på olika sätt. De iakttar genom kamerans perspektiv, tänker genom skapande.

Genremässigt rör sig verken från dokumentär till fiktion och videoinstallation. Filmvisningen och utställningen kommer att kompletteras med diskussioner från gruppen och Mirka Dujin, filmskapare och universitetslektor i film på HDK-Valand.

Ingen reservation krävs.

Program del 1:

Julian McKinney
Madeline pops, 10 min, essäfilm 

Shih Yi-Fan
Where the Moon goes, 17 min, fiktion  

Lina Ma. Córdoba Beltrán
Polutopia, 23 min, dokumentär  

Samtal med regissörerna
Moderator: Mirka Dujin 

Paus 10 minuter

Program del 2:

Julian McKinney
Madeline pops, 10 min, essäfilm 

Shih Yi-Fan
Where the Moon goes, 17 min, fiktion  

Lina Ma. Córdoba Beltrán
Polutopia, 23 min, dokumentär  

Samtal med regissörerna
Moderator: Mirka Dujin 

Paus 10 minuter

Program del 2:

Frida E. Elmström
Capture, 14 min, dokumentär

Signe Rosenlund-Hauglid
Extra, 13 min, fiktion

Liesbet De Loof
Triplette, 8 min, video och konstinstallation

Ian Cardinali
Over the Shelter, 14 min, fiktion

Samtal med regissörerna
Moderator: Mirka Dujin 

Gruppbild© Liesbet de Loof
Biografier

Julian McKinney (f. Lund, 1976), filmskapare baserad i Göteborg, Sverige. Hans filmbakgrund inkluderar arbete som curator, festivalorganisatör, översättare, recensent, dramaturg och lärare. 

Shih Yi-Fan (f. Taipei 1990) är en filmskapare från Taiwan, baserad i Sverige. Från hennes bakgrund inom dokumentär-klippning, brukar Shih inspireras av berättelser från livet och utforskar gränserna mellan gråzoner, fantasi och olika verkligheter.  

Lina Ma. Córdoba. Beltrán (f. Bogota 1989). Afro-postkolonial feminist. Som konstnär ser hon filmskapande som ett medel för samhällsförändring. Hennes konstnärliga forskning fokuserar på avkoloniserande feministisk praktik och film som bygger på samarbete. 

Frida E. Elmström, filmskapare född i Stockholm 1991. Hennes filmiska verk sträcker sig från dokumentär till stopmotion-animation. 2020 mottog hon en Guldbagge för bästa scenografi (Om det oändliga). 

Signe Rosenlund-Hauglid (f. Harstad 1995) är journalist och regissör. Hennes arbete tar ofta upp aktuella frågor i vårt samhälle, som i hennes senaste film Not That Kind of Guy. 2022 fick hon Høstutstillingsprisen på Norska Nationalkonstutställningen (BBQ & Apocalypse).  

Liesbet De Loof är en filmfotograf baserad i Sverige. Hon har en kandidatexamen i audiovisuella teknologier och började som filmelektriker innan hon gick över till filmfotografi.  

Ian Cardinali (f. Rom 1996) har en kandidatexamen från Kent University (Storbritannien). Parallellt med arbete som regiassistent för spelfilm har han utvecklat en egen praktik som filmskapare. I sina verk reflekterar han vanligtvis över existentialism, barndom och miljö.