STENA DANICA
Finissage

Fredag, lördag & söndag

14.04.23–16.04.23

Tid

Se programmen nedan

Entré

Ordinarie entréavgift

Välkommen till en tre-dagars finissage med föreläsningar, performance, filmvisning, konsert och guidad visning i anslutning till den sista helgen av pågående utställning STENA DANICA.

Fredag 14 april, kl. 17–19.30

After work och filmvisning av Index, kl. 17–18

Inled helgen med AW på restaurang Röda Sten och kortfilmen Index (11 min) av Nicolas Kolovos. Filmvisningen startar kl. 17.30.

Om filmen Index: Dana är på flykt med sin familj. Båten som ska smuggla dem till Europa är redo för avgång men sonen Alan vägrar lämna lastbilen. Dana upptäcker att Alan har fastnat med sitt pekfinger i lastbilens kaross. Paniken stiger hos Dana och i sin desperation ställs han inför ett fruktansvärt val.

Nicolas Kolovos är regissör, manusförfattare och dramatiker. Han har skrivit och regisserat flera kortfilmer som har visats på en mängd olika internationella filmfestivaler och vunnit flera priser.

Språk: Filmen är textad på engelska
Plats: Restaurang Röda Sten

Performance The Bosnian Sigh 1, kl. 18–19.30

The Bosnian Sigh 1 är ett performance av och med Ivana Đida & Merima Dizdarević. Programmet är ett samarbete med Textival och tar utgångspunkt i utställningen STENA DANICA. 

Att sucka är att andas ut högt, ofta långsamt och som ett uttryck för sorgsenhet, trötthet eller njutning. Sucken kan vara som en våg, en paus, eller ett sätt att släppa på spänningar eller skapa kontakt. The Bosnian Sigh (Den bosniska sucken) är ett uttryck myntat av en icke-bosnisk vän till konstnärerna, som uppmärksammat att fenomenet är mer frekvent bland människor från Bosnien Herzegovina än från andra länder. 

I anknytning till utställningen STENA DANICA av Danica Dakić skapar konstnärerna Merima Dizdarević och Ivana Đida ett performance med livemusik, elgitarrer, orgel, röst och kropp.  

Föreställningen görs som en fortsättning på Merima Dizdarevićs AIR litteratur-residens hos Textival. Residenset möjliggör för författare och översättare från hela världen att utforska sina konstnärliga uttryck på en plats i Västra Götaland. 

Ivana Đida studerar för närvarande komposition för konstmusik vid Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. Merima Dizdarević är en multidisciplinär konstnär utbildad i litterär gestaltning (MFA) på HDK-Valand – Högskolan för konst- och design. Duon har samarbetat sedan 2007. 

Presentatör för Textival: Anna Karlsson, producent & verksamhetsutvecklare
Presentatör för Röda Sten Konsthall: Amila Puzić, curator

Plats: Katedralen, våning 2

Nicolas Kolovos, The Bosnian Sigh1 © Anna Drvnik ©Nicolas Kolovos


Lördag 15 april, kl. 15.45–20

Föreläsning med efterföljande samtal: Morgonstjärnan Danica i Johan Ludvig Runebergs översättningar med Sonja Bjelobaba, kl. 15.45–17

I en ouppsprättad översättningsvolym till tyska hittades symbolen Danica – morgonstjärnan på serbiska, kroatiska, bosniska – och centralsydslaviska folksånger sin väg till Johan Ludvig Runeberg. Dessa folksånger hade en mycket stor betydelse för Runeberg: mötet med dem ledde såväl till ett omfattande översättningsarbete som till förändringar i Runebergs poetik, då han bestämde sig för att skriva ”i de serviska folksångernas manér”. I föreläsningen diskuteras vilken betydelse dessa folksånger haft för Runebergs poetik (för översättningarna, den konstnärliga praktiken, kritiken och för hans ställning som nationalskald). Särskilt vikt tillmätes de nära intertextuella relationerna mellan Runebergs översättningar och hans egen litterära produktion; omfattningen av dessa relationer ledde till att Runeberg av en del samtida litteraturkritiker blev anklagad för plagiering.

Sonja Bjelobaba är universitetslektor i serbiska, kroatiska, bosniska vid Institutionen för moderna språk och forskare i forskningsetik vid Centrum för forsknings- och bioetik, båda vid Uppsala universitet. Hon disputerade 2014 vid Göteborgs universitet med avhandlingen: ”Översättning i nationens tjänst. Johan Ludvig Runeberg och de centralsydslaviska folksångerna”.

Språk: Svenska
Plats: Annexet, våning 2

Programmet sker i samarbete med Folkuniversitetet och Folkuniversitetsföreningen.

Sonja Bjelobaba© Maria Nilsson
Examenskonsert Extension av Emil Nilsson, kl. 19–20

Ensemblen Hybrid presenterar det nyskrivna stycket Extension av tonsättaren och musikern Emil Nilsson som en del av hans examenskonsert från Högskolan för scen och musik, vid Göteborgs Universitet. Under konserten framförs också Christian Wolffs stycke Edges från 1968. Konserten är ungefär 40 minuter.

Musiker: Liv Fridén, flöjt, Emil Nilsson, klarinett, Love Carbin, slagverk, Boel Mogensen, kontrabas.

Mer information finns på Emil Nilssons hemsida.

Till hemsidan

Entré: Frivillig entréavgift
Plats: Katedralen, våning 2

Emil Nilsson med musiker© Röda Sten Konsthall

Söndag 16 april, guidad visning av Amila Puzić kl. 14–15.30 

Sista chansen att gå på en guidad visning av utställningen STENA DANICA tillsammans med Amila Puzić, curator på Röda Sten Konsthall.

Språk: Engelska
Plats: Samling i entrén

Curator Amila Puzić© Hendrik Zeitler

Mer om oss

Besök

Öppettider & entréavgift

Besök

Hitta hit

Kultur­föreningen

Bli medlem