Tal till nationen

Lördag

18.03.23–18.03.23

Tid

19.00–22.00
(inkl. samtal)

Film

Tal till nationen, 2022

Entré

100 SEK

Språk

svenska & engelska

En hybridvisning av konstgruppen Fuls filmversion av den antinationalistiska föreställningen Tal till nationen skriven och regisserad av Nasim Aghili – och med musikern Sara Parkman som körledare. Med efterföljande samtal med Nasim Aghili och Malin Holgersson från Ful.

Bioföreställning med konstnärssamtal

Välkommen på en hyllning till yttrandefriheten, välfärden och solidaritet i form av ett antinationalistiskt tal till nationen och ett bombastiskt körverk av konstgruppen Ful! I samarbete med musikern Sara Parkman och med scenografi och kostym av konstnären Björn Karlsson. Hybridvarianten av föreställningen på Röda Sten Konsthall är en unik kombo av filmvisning, scenkonst, singalong och tårtbjudning som leds av performancekonstnären och Fuls värdinne Moa Johansson.

Tal till nationen spelades på Ställbergs gruva i Bergslagen ett par veckor före valet 2022 och är en uppföljning till gruppens tidigare valföreställningar Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas). I sin nya föreställning sätter Ful fokus på de förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och de förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. ”När vi ser hur hat och splittring erbjuds som enda alternativ väljer vi kärleken. Vi hyllar yttrandefriheten och konstnärlig frihet i en tid då politiker inte följer armlängds avstånd och försöker stoppa kultur och konst som inte följer en nationalistisk logik,” säger konstgruppen Ful.

I Tal till nationen backas skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak upp av fyra musiker och en kör på 21 personer, som leds av Sara Parkman. Det mäktiga och flerspråkiga körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden, som i Tal till nationen får sällskap av både specialskrivet material och nyskrivna hitlåtar såsom Eros Agape Philia och Finnas, inte finnas från Sara Parkmans hyllade album och utsålda turné Eros Agape Philia.

Läs mer

Filmen är på svenska med svensk undertext. Samtalet är på engelska och leds av Amila Puzić, curator på Röda Sten Konsthall.

Biljetter köper du i receptionen innan bioföreställningen.

Ordinarie pris: 100 SEK
Reducerat pris: 60 SEK (medlemmar och personer upp till 25 år)

 

Restaurang Röda Sten har öppet till kl. 19.00.

Ful, Tal till nationen© Märta Thisner

Regi och dramatik:
Nasim Aghili

Medverkande:
Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman

Körledare:
Sara Parkman

Kör:
Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Angelica Carlsson, Barbara Chamoun, Ing-Marie Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Charlie Josephsson, Maja Kamne, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Bengt Månson, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv, Pia Zettergren

Musiker:
Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson, Ima Baeza Bilgin

Fler program

Program

Curators-
visning

Program

Guidad
visning

26.01.23 – 17.04.23

Ung & Skapande

Ateljélördag

11.03.23 – 25.03.23