Sommar-
utställningen Finissage

Fredag, lördag & söndag

25.08.23–27.08.23

Välkommen till tre dagars avslutning med dansfilm, performance, musik, guidad visning och samtal under sista helgen av den pågående Sommarutställningen.

Finissage

Helgens gedigna program tar avstamp från verk av de fyra utställande konstnärerna Maja Gunn, Josefin Lindskog, Mona Namér och Nontokozo Tshabalala.

Röda Sten Konsthall blir en satellit till Dansfilmfestivalen med föreläsningar och samtal utifrån Mona Namérs verk i gränslandet mellan dansfilm, konst och mode. Nontokozo Tshabalala uppmärksammas genom hennes iNkululeko the performance (Frihet performance) följt av ett samtal om afrofuturism, solidaritet och Svarta personers erfarenheter, i relation till konstnären och designerns Tshabalalas verk.

Sommarutställningens sista dag avslutas med en curatorsvisning med Amila Puzić och en modekonsert i hållbarhetens tecken av och med kören Rabalder och scenkonstkompaniet Stagebird. Konserten är inspirerad av utställningen och speciellt i relation till Josefin Lindskog och Maja Gunns verk där textil och mode är en av deras gemensam nämnare.

Fredag 25 augusti, kl. 18-20

Filmvisning: Dansfilmfestivalen – Satellit 2:4

Fredag kl. 18.00–20.00

Satellitprogrammet är en möjlighet att ta del av filmerna från den årliga Dansfilmfestivalen på Ringön. Dansfilmerna som visas är av och med högaktuella danskonstnärer med bas i Göteborg och omnejd. De är alla även verksamma internationellt. Verken som visas berör en bredd av brännande frågor där kroppen blir berättaren och kameran ett medel för att nå sin betraktare. Frågor som rör miljö, gentrifiering, identitet, ideologi och filosofi tar plats på dansfilmscenen.

Dansfilmfestivalen grundades av Benedikte Esperi i Göteborg 2017 och har snabbt etablerats både nationellt och internationellt. Hon är koreograf, curator, performance- och videokonstnär med bas i Göteborg. Esperi undervisar också i koreografi, dansfilm och dansdidaktik vid Konstnärliga Fakulteten, Göteborgs Universitet.

Plats: Katedralen, Röda Sten Konsthall
Kostnad: Ingår i entrébiljetten

Till Dansfilmfestivalen

OPUS X duo Benedikte Esperi & Cha Blasco© Peter Rosvik

Lördag 26 augusti, kl. 13-17

Föreläsning och samtal: Dansfilm – vad är det?
Dansfilm som konstform, begrepp och plats i konstvärlden.

Lördag kl. 13.00-13.45

Den här programpunkten följer på fredagens filmvisning från Dansfilmsfestivalen. Det blir en föreläsning och samtal med Benedikte Esperi som ger en historisk resumé och en inblick i dansfilmens olika format. Dansfilm som genre har just nu ett uppsving och en synlighet både digitalt och som konstform i utställningsmiljöer. Men vad innebär det och hur kan det förstås?

Om Benedikte Espiri: Se programpunkten ovan

Språk: svenska
Plats: Annexet, Röda Sten Konsthall
Kostnad: ingår i entrébiljetten

Benedikte Esperi @Anders Simonsen
Föreläsning och samtal: Sluta kalla det dansfilm?
Om konsten att sälja och köpa dansfilmer som offentlig konst – en inblick i den kommunala inköpsprocessen.

Lördag kl. 14.00-14.45

Intresset för försäljning av egna verk, bland konstnärer och inte minst dansare och koreografer är stort. De senaste åren har också inköpen av digital konst ökat, också hos kommuner, men intresset för att köpa dansfilmer är lågt. Varför är det så och vad kan vi göra för att förändra detta? Hur kan vi ge dansfilmerna plats i de kommunala inköpen av offentlig konst?

Välkommen till en föreläsning och efterföljande samtal om att sälja och köpa dansfilm som offentlig konst!

Sagit Paulsson är projektledare/intendent för Offentlig konst i Kungsbacka kommun där hon köper in konstverk till den kommunala konstsamlingen. Paulsson är också verksam som konstnär och föreläser om offentlig konst.

Språk: svenska
Plats: Annexet, Röda Sten Konsthall
Kostnad: ingår i entrébiljetten

Sagit Paulsson© Sagit Paulsson
Performance: iNkululeko the performance (Frihet performance) av Nontokozo Tshabalala.

Lördag kl. 15.30-15.45

iNkululeko the performance (Frihet performance) av Nontokozo Tshabalala, är både ett välkomnande och en uppmaning till alla dem som vill vara fria. Tshabalala leder dig på en resa mellan nuet och framtiden ackompanjerad av experimentell ljuddesign av Samar Jabri. Kampsånger sammanlänkas med vibrationer, hummande och ljud av kommande möjligheter. Tshabalala önskar hålla din hand när vi ger oss ut på denna upptäcktsresa.

Nontokozo Tshabalala är en av konstnärerna i Sommarutställningen.
Läs mer

Plats: Katedralen, Röda Sten Konsthall
Kostnad: ingår i entrébiljetten

Nontokozo Tshabalala, performance på Röda Sten Konsthall 2023.© Röda Sten Konsthall
Konstnärssamtal: Om att förverkliga den Afrofuturistiska drömmen tillsammans.
Ett samtal mellan Emmanuelle Nsunda och Nontokozo Tshabalala

Lördag kl 16.00-17.00

Den Afrofuturistiska idévärlden har uppstått när svarta communities har gjort motstånd mot den globala rasismen. De använde sin kreativitet och styrkan i fantasin för att skapa alternativa tillflyktsorter – och vårdade drömmen om att helt frigöra sina sinnen, livsstilar och sina själar från systemens bojor. Genom samtalet vill Nsunda och Tshabalala bygga en bro mellan drömmar och sina dagliga liv.

Emmanuelle Nsunda är forskare, författare och curator baserad i Belgien. 2017 grundade hon projektet Afrofeminism in progress med syfte att organisera, iaktta och sammanställa Svarta personers upplevelser inom bland annat den belgiska kultursektorn. Projektet befinner sig i en ny fas och experimenterar med strategier och lösningar för att fullt ut frigöra Svarta konstnärers praktik från den västerländska institutionella blicken.

Nontokozo Tshabalala är en av konstnärerna i Sommarutställningen.

Språk: engelska
Plats: Annexet, Röda Sten Konsthall
Kostnad: ingår i entrébiljetten

Afrofeminism-podcast-episode© Nontokozo Tshabalala

Söndag 27 augusti, kl. 14-20

Curatorsvisning: Guidad visning av Amila Puzić

Söndag kl. 14.00-15.30

Sista chansen att gå på en guidad visning av Sommarutställningen tillsammans med Amila Puzić, curator på Röda Sten Konsthall.

Plats: Röda Sten Konsthall
Kostnad: ingår i entrébiljetten

Amila Puzić, curator på Röda Sten Konsthall© Hendrik Zeitler
Konsert: Hållbart mode möter körmusik i The Fashion Concert
av Stagebird och Rabalder

Söndag kl. 19.00-20.00

The Fashion Concert lyfter fram det svenska modeskapandet som en kommentar till dagens slit-och-släng-kultur med oetiska miljö- och arbetsförhållanden. Stagebird har valt att samarbeta med fem designers som arbetar utifrån olika hållbarhetsperspektiv.

I processen undersöker kören Rabalder vad plaggen väcker för tankar och känslor samt vad som sker i mötet mellan människa, musik och klädkonst. Koristerna ger ett collage av den rika känslorymd som varje människa bär på och lämnar den metaforiska skyltdockan med frågan:
“Vem får lov att bära couture?”

Göteborgsbaserade Stagebird står för en tvärkonstnärlig och samhällsreflekterande scenkonst i form av musikdramatiska produktioner. För kören Rabalder är publikkontakt, ett myllrande scenliv, kostym, koreografi och ljus lika viktiga som musiken och bredden.

Medverkande: Christian Hedenfeldt, Malena Ekström, Kemal Alidžiković, Rebecca Lazorn och Filip Åkerblom, design och kostym. Ellen Abrahamson, producent och konstnärlig ledare Stagebird, Peter Lyche Holmstrand, konstnärlig ledare Rabalder, Charlotte Strandberg, poesi.

Plats: Katedralen, Röda Sten Konsthall
Kostnad: 120 kr ordinarie / 90 kr för unga under 18 år samt medlemmar i Röda Sten Kulturförening
Biljetter: Begränsat antal platser. Biljetter i receptionen eller via Biletto:

Biletto

The Fashion Concert av Stagebird och Rabalder© Tora Stridh