Lala

2021.02.06 - 2021.04.11

Lala Raščić – The more tongues you silence, the more they talk

Ju fler tungor som tystas, desto mer talar de är Lala Raščićs första utställning i Sverige. På inbjudan av Röda Sten Konsthall har hon gjort ett nytt verk och en platsspecifik installation i samarbete med musikensemblen Göteborg Baroque.

I sin konst tar Lala Raščić utgångspunkt i gamla folksägner, mytologiska väsen och feministisk teori. Medusa och den spindel-lika Arachne är två viktiga inspirationskällor. I samarbetet med Göteborg Baroque har Lala Raščić skapat ett nytt verk som utgår från Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning från 1642. Titeln för utställningen är ett citat av filosofen Seneca, som även han figurerar i operan. Ett citat som trots sina snart 400 år talar till oss på ett synnerligen aktuellt vis. 

Utställningen även äldre verk med varierande uttryck och material, allt från ljudinstallationer och skulpturer som rör sig till skuggspel, videofilmer och teckningar.  

Med ett feministiskt perspektiv hämtar Lala Raščić inspiration från hantverkstraditioner, antika myter och folkloristiska seder som hon omtolkar och återuppför i en egen särpräglad visuell upplevelse. Genom sin konst undersöker Lala Raščić kvinnors begränsade rättigheter i det offentliga rummet och hur västerländsk kultur format, tystat och exkluderat kvinnor från maktens centrum. 

Lala Raščićs utställning inleder utställningsåret 2021 på Röda Sten Konsthall – detta år då Göteborg fyller 400 år och svenska kvinnor haft rösträtt i 100 år.

  

DIGITALT PROGRAM

  

BOKA DITT BESÖK!

På grund av corona-pandemin har Röda Sten Konsthall endast möjlighet att ta emot åtta besökare åt gången. Biljetterna gäller för en timmes vistelse i konsthallen och kan bokas på Billetto eller nedan. 

Det kommer även gå att besöka utställningen via drop in i mån av plats, så länge inte de åtta platserna är förbokade. Bokade besök prioriteras.

Om du behöver boka om din biljett så hjälper vi gärna till att boka ett nytt tillfälle eller återköpa biljett. Har ni frågor om bokning eller annat så är ni välkomna att kontakta oss på 031-12 08 16 eller info@rodastenkonsthall.se

 

Installationsbilder

Lala Raščić – The more tongues you silence, the more they talk

Foto: Hendrik Zeitler

 

Curatorisk essä

Läs curator Amila Puzićs egna ord i hennes curatoriska essä (finns endast på engelska): Curatorial essay

 

Utställningskatalog

 

Utställningsfilm

 

 

Illustration: Lala Raščić