Våren inleds med två utställningar som ställer frågor om samhörighet och vad det betyder att tillhöra – och inte tillhöra – en plats eller en kultur.

Annika Dahlsten & Markku Laakso

Diorama

Röda Sten Konsthalls utställningsår börjar med Inre jord av Delcy Morelos, från Colombia, och Diorama av den samisk-finska konstnärsduon Annika Dahlsten och Markku Laakso. Konstnärerna arbetar med olika uttryckssätt, gemensamt är att de berör flerkulturell identitet från ett ursprungsfolks- och minoritetsperspektiv.

Annika Dahlsten och Markku Laakso presenterar en utställning inspirerad av Laaksos familjehistoria. 1930 reste hans farföräldrar från Enontekiö, deras hemby i finska Sápmi. De reste för att ställas ut som samer på ett zoo i Tyskland. Deras vardag, som innehöll aktiviteter som exempelvis att fånga renar med lasso, skulle visas upp för nyfikna zoo-besökare. Konstnärerna har med animerad film, fotografier och videoarbeten dokumenterat och gestaltat sin egen resa från Lappland till Tyskland och södra Afrika. De återberättar och återupplever farföräldrarnas erfarenheter från den här tiden.

 

Annika Dahlsten &
Markku Laakso,
Diorama, 2016
Röda Sten Konsthall 2018© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Delcy Morelos

Carlos Amorales, Erkan Özgens & Carla Zaccagninis

Mary Coble, Annika Lundgren, Felipe Mujica, Joar Nango & Carla Zaccagnini