En utställning som utforskar ljud i förhållande till plats, form och minne

Efterklang

Janet Cardiff (CA), Mikael Ericsson (SE), Jonas Gazell (SE), Babette Mangolte (US), José Luis Martinat (PE), Ursula Nistrup (DK), Kirstine Roepstorff (DK), Vinyl, Terror- & Horror (DK)

Finns det något som kan kallas visuellt ljud?
Hur kan något som inte går att ta på, anta en fysisk form?
Och vad finns kvar efter att ljudet klingat ut?

Lördagen 13:e juni öppnar Röda Sten Konsthall årets sommarutställning Efterklang. Utställningen presenterar skulptur, fotografi, ljud, video och installationer av åtta konstnärer, som på olika vis har ljudet som utgångspunkt i sina verk. Genom att använda ljudkällor såsom natur, trafik, röster, brus, väder och arkitektur dyker Efterklang ner i ett universum av ljudliga och visuella upplevelser.

Utställningen utgår från begreppet ”efterklang”. Det är ett fenomen som uppstår när ett ljud studsar mot till exempel väggar och golv och genom detta antar en helt ny form – en resonans. Med sin immateriella form – och konstanta rörelse – framstår ljudet på detta sätt som en motsats till bilden. När ljudvågorna väl klingat ut så försvinner de för alltid, det enda som återstår är minnet av det du just hört.

Efterklang utforskar ljudets förhållande till form och plats, men reflekterar även över hur ljud kan skapa fysiska rum och upplevas inuti kroppen. Eftersom ljudet upplevs genom våra sinnen kan dess inverkan på känslor vare stor. Utifrån denna tanke försöker Efterklang att ge ingångar till hur vi uppfattar ljudets relation till vår fantasi och inre världar. Utställningen vill förmedla hur ljud tar plats i skapelsen av våra individuella och kollektiva minnen.

Med ett av ljudkonstens moderna mästerverk i centrum – The Forty Part Motet av den kanadensiska konstnären Janet Cardiff – utforskar Efterklang slutligen erfarenheten av det som återstår, i rummet och i oss själva, efter att ljudet klingat ut.

”Ljud är ett immateriellt fenomen – abstrakt, men ständigt närvarande i vår vardag. Det följer oss i allt vi gör och bekräftar vår existens när vi går igenom städer eller landskap, pratar eller drömmer. När det är tyst skapar vi våra egna inre ”soundtracks” – som återspelar det vi upplevt och tar oss tillbaka till de ljud, bilder och platser vi förknippar med minnet. Ytterst spelar ljudet en avgörande roll i skapandet av vår identitet”.

– Aukje Lepoutre Ravn

Efterklang,
Röda Sten Konsthall 2015© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Carlos Motta

Fotografi vid Akademin Valand