I samarbete med Röda Sten Konsthall presenterar Levande musik tre konceptuella ljudverk som rör sig i gränslandet mellan performance och ljudkonst.

Levande musik

Ensamble – endagsfestival

Om festivalen

Verkens utformning möjliggör för besökare att röra sig runt i Röda Sten Konsthalls rymliga utställningsrum Katedralen, omslutna av musiken.

Under aftonen möter vi tio kontrabasister i Nina De Heneys verk ”2” – en levande rytmisk och minimalistisk ljudskulptur samt Ida Lundén och Johanna Mårtenssons snurrande oljudsmaskiner i verket VEV, denna gång i möte med koreografen Anna Koch.

I Katedralen hänger John Chantlers ljudinstallation No Such Array som tog form hösten 2020 under ett residens, men som under pandemin inte fick möjlighet att möta en publik. Koloni spelar skivor i restaurangen från kl. 20.

Levande Musik och Röda Sten Konsthall bjuder in till en kväll med ljud, samtal och fest!

Akter

VEV är en samling snurrande oljudsmaskiner skapade av Ida Lundén och Johanna Mårtensson. Vev är en fortsättning på deras utforskande av kollektivt skapande i samspel med ett rum. Ett utforskande som också kan ses i deras tidigare verk Orgel. Till festivalen ENSEMBLE har de bjudit in Anna Koch för att tillsammans med henne fortsätta utforskandet av rummet, rörelsen och kroppen.  Anna Koch är dansare/koreograf och konstnärlig ledare för dansscenen Weld. Ida Lundén är tonsättare och musiker med inriktning på kammarmusik, scenisk, elektronisk och improviserad musik. Johanna Mårtensson arbetar med scenografi och kostymdesign för teater, dans, film, foto samt arbetar med egna konstnärliga projekt och samarbeten.

Ljudinstallationen ”2” är ett verk av kontrabasisten och improvisationsmusikern Nina de Heney. ”2” är en installation för 10 kontrabasister: en levande rytmisk och minimalistisk ljudskulptur. De medverkande musikerna är handplockade kontrabasister ur den göteborgska musikscenen.

No Such Array ett nytt verk av John Chantler komponerat för ett egenhändigt utformat autonomt system med flera batteridrivna högtalare vilka driver separata inbyggda synthesizers. No Such Array erbjuder en intim lyssningsupplevelse i sökandet efter nya möjligheter och former för att presentera flerkanaligt ljudverk. Verket är placerat i Katedralen.

Medverkande

Eva Kruse, Elinore Morris, Boel Mogensen, Yashuhito Mori, Donovan van Martens, Jonas Nilsson, Alfred Lorinius, Olli Rantala, Kjell Jansson och Nina de Heney. Nina de Heney är en av de mest tongivande musikerna på improvisationsscenen i Sverige. Hennes soloskivor har unisont hyllats i pressen. De Heney har specialiserat sig på soloframträdanden men framträder även i dialog med andra, ofta med dans, eller i andra konstellationer.

Basim Magdy

HDK-Valand

Gabriela Pichler, Johan Lundborg & Pilvi Takala