Två utställningar om migration och identitet

Julian Rosefeldt, Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

Julian Rosefeldt – Asylum /// Hanne Nielsen och Birgit Johnsen – Protect / Release

Röda Sten Konsthall startar året med två parallella utställningar. Asylum av den tyske konstnären Julian Rosefeldt och Protect / Release av den danska duon Hanne Nielsen & Birgit Johnsen. Utställningarna ger olika perspektiv på sambandet mellan migration och identitet. Konstverken berör hur fördomar och sociala stereotyper skapas. Förhoppningen är att utställningarna blir en utgångspunkt för samtal om, och förståelse för, människors olika bakgrunder.

För första gången kommer den internationellt uppmärksammade konstnären och filmaren Julian Rosefeldt att presenteras med en separatutställning i Sverige. I Katedralen på Röda Sten Konsthall kommer han visa ett av sina mest uppmärksammade verk – Asylum. Verket består av nio filmer som tillsammans utgör en storskalig och visuell videoinstallation. Konstverket undersöker stereotyper som förknippas med olika migrantgrupper, identitet och arbete.

Konstnärsduon Hanne Nielsen & Birgit Johnsen ses som pionjärer för den feministiska videokonsten i Danmark. Utställningen Protect / Release tar upp ämnen som asylpolitik och aktivism och visar två av deras senaste verk – Drifting och Camp Kitchen. Drifting tar utgångspunkt i en händelse från 2006, där en man hittades ensam på en flotte i Skagerak, och berättar om hur svenska myndigheter och medier spekulerade kring mannens identitet. Camp Kitchen utspelas i ett fiktivt kök, där spår av krig, matlagning och medier blandas. Allt till ljudet av Brenda Lees låt You Can Depend on Me.

Julian Rosefeldt,
Asylum 2001-2002,
Röda Sten Konsthall 2017© Hendrik Zeitler

Julian Rosefeldt

Julian Rosefeldt (f. 1965, Tyskland) är filmare och konstnär som bor och arbetar i Berlin. Sedan 2001 är han professor för Time Based Media vid Academy of Fine Arts i München. Rosefeldt är känd för sina visuella och noggrant koreograferade videoinstallationer, som hämtar inspiration från film, konst och populärkultur. De skildrar på en gång välbekanta men åtskilda världar med både humor och politisk satir. Rosefeldt har ställts ut runt om i världen och hans arbete finns representerat i många välrenommerade samlingar så som Neue Nationalgalerie i Berlin, Saatchi Gallery i London och Museum of Modern Art i New York. Rosefeldt har tilldelats flera internationella priser. Nu senast för sitt verk Manifesto (2015); en 13-kanalig videoinstallation som inkluderar kända konsthistoriska manifest och där skådespelaren Cate Blanchett spelar alla roller. Filmversionen har nordisk premiär på Göteborgs filmfestival torsdagen 2 februari 2017, dagen innan Asylum har vernissage.

Hanne Nielsen &
Birgit Johnsen,
Drifting 2014,
Röda Sten Konsthall 2017© Hendrik Zeitler

Hanne Nielsen & Birgit Johnsen

Hanne Nielsen (f. 1958, Danmark) och Birgit Johnsen (f. 1959, Danmark) är en dansk konstnärsduo som bor och arbetar i Århus i Danmark. Båda har examen från Jutland Art Academy och har arbetat tillsammans sedan 1993. Hanne Nielsen & Birgit Johnsen arbetar främst med film i såväl dokumentär form som med konstinstallationer. De undersöker mänskliga beteenden och relation till historia och kultur. De senaste åren har de ställt ut i länder som Danmark, Kina, Tyskland, Norge och Frankrike. Bland annat har de deltagit i utställningen WATCHED! Surveillance, Art and Photography (2016) och hade sin första omfattande soloutställning i Danmark Inclusion/Exclusion (2014) på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Deras verk finns med i samlingar så som Bonns Art Museum i Tyskland, Aarhus Art Museum i Danmark och National Gallery i Köpenhamn, Danmark.

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Stöd från

Installationen av Asylum produceras i samarbete med Goethe-institutet.

Körverk

HDK-Valand

WE ARE THE REMIX