Konstnärerna Kalle Brolin, Tanya Busse och Carolina Caycedo möts i utställningen Sacrifice som öppnar 6 juni på Röda Sten Konsthall.

Kalle Brolin, Tanya Busse & Carolina Caycedo

Sacrifice

Det är en utställning av tre konstnärer som genom sin konst upprättar förbindelser mellan politik, spiritualism, förödelse, ekologiskt vansinne, dejting-appar och schamanistisk kamp.

Sacrifice är engelskans ord för offer. Ett offer är ofta en våldsam handling där en levande varelse; ett djur, en människa eller till och med en flod, överlämnas till en högre makt i utbyte mot välstånd eller fortlevnad. Runt expansiva industrier och energiutvinning skapas geografiska platser som är permanent skadade av miljöförstöring eller ekonomisk desinvestering – offerzoner. Gruvor, jordbruksindustri och vattenkraftverk är kända för att skapa dessa zoner.

Utställningen Sacrifice presenterar tre konstnärskap som berör miljökatastrofer, extraktivism och ett socialt motstånd som förespråkar andra sätt att förstå och att tänka-känna med jorden. Sociologen Arturo Escobar påpekar att vi ”står inför moderna problem för vilka det inte längre finns moderna lösningar”. Kunskap från territoriell kamp på olika platser runt om i världen visar den djupa kulturella och ekologiska förändring som krävs för att vi ska träda in i en hållbar framtid.

Brolins, Busses och Caycedos verk kan uppfattas som en inbjudan att se oss själva som en del av livets ström och den nödvändiga anpassningen till jordens behov.

Sacrifice,
Röda Sten Konsthall 2020© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Kalle Brolin

Kalle Brolin arbetar med videoinstallation, text och performance. Hans senaste serie av verk kretsar kring kolgruvor och sockerfabriker i södra Sverige och har ställts ut på Malmö konstmuseum och Moderna Museet i Stockholm. Dessa verk visas också i en turné av utställningar och visningar runt gruv- och sockerstäderna i Skåne. Han är från Sverige och baserad i Skåne. Kalle Brolin har studerat vid Valands konsthögskola och Umeå Konsthögskola (MFA).

Tanya Busse

Tanya Busse arbetar med rörlig bild, installation och fotografi. Hennes praktik framhäver naturen, ofta i kombination med en industriell, posthuman närvaro. Hon är intresserad av deep-time (geologisk tid), osynlig arkitektur och hur makt produceras och artikuleras genom materiella förhållanden och platsers historia. Busse är från Kanada och baserad i Norge. Hon har studerat vid NSCAD University i Halifax, Kunstschule Berlin Weissensee i Tyskland och Academy of Art i Tromsø (MFA).

Carolina Caycedo

Carolina Caycedo arbetar med olika medier som performance, teckning, fotografi och video. Hennes praktik har ofta en kollektiv dimension i vilken den undersökande processen är en del av resultatet. Hon deltar aktivt i sociala rörelser kring territoriell kamp, solidarisk ekonomi och bostäder som en mänsklig rättighet. Caycedo är från Colombia/Storbritannien och baserad i Los Angeles. Caycedo är utbildad vid Los Andes University, Bogotá (BFA) och Roski School of Fine Arts University of Southern California (MFA).

Curator för utställningen är Mariangela Méndez Prencke.

Carola Grahn

Metahaven

Ung & Skapande