Utställningarna utforskar det tvetydiga och komplexa; det medvetna och det omedvetna; det subtila och det uttalade med den underliggande drivkraften att försöka förstå mänsklighetens villkor.

Gabriela Pichler, Johan Lundborg & Pilvi Takala

Mekaniska rörelser trots smärta & Om ditt hjärta vill

Om utställningarna

Utställningarna utforskar det tvetydiga och komplexa; det medvetna och det omedvetna; det subtila och det uttalade med den underliggande drivkraften att försöka förstå mänsklighetens villkor.

I sin konst undersöker såväl Takala som Pichler och Lundborg de mänskliga relationer och handlingar, känslor och gester som skiljer oss åt. De uppehåller sig framför allt kring våra beteendens mörkaste sidor: som att de med bara händer fångar ett eldklot och håller det kvar tills handen rycker, svider och smärtar.

Vad som knyter samman de två utställningarna är konstnärernas gemensamma intresse för arbetets villkor och dess påverkan på människor. Pichler och Lundborg ifrågasätter de traditionella formerna för arbete i det postindustriella samhället, medan Takala utforskar new public managements tvivelaktiga metoder och värdet av det emotionella och intellektuella arbetet i den senkapitalistiska modell som mer eller mindre ersatt den industriella varubaserade kapitalismen.

Gabriela Pichler &
Johan Lundborg,
Mekaniska rörelser trots smärta,
Röda Sten Konsthall 2022© Hendrik Zeitler

Gabriela Pichler & Johan Lundborg

Filmskaparna Gabriela Pichler och Johan Lundborg ligger bakom flera framgångsrika och internationellt prisbelönade filmer såsom Äta, sova, dö och Amatörer. I sitt konstnärliga arbete leker de ofta med olika berättarperspektiv och bilden av vår värld. Med sin installationskonst vill de skala ner film till fundamentet, och titta närmare på det förunderliga mötet mellan fysikens lagar och våra sinnen.

Pilvi Takala

Pilvi Takalas videoverk är baserade på performativa interventioner där hon undersöker specifika samhällen för att förstå sociala strukturer och ifrågasätta de normativa reglerna kring vårt beteende. Hennes verk visar att det ofta bara är möjligt att förstå underförstådda sociala koder genom att utmana dem.

Pilvi Takalas,
Beröraren (The Stroker),
Röda Sten Konsthall 2022© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Stöd från

Utställning Om ditt hjärta vill är producerade med stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland. På kulturfonden.net kan du läsa mer om fonden och deras arbete.

Till hemsidan

Basim Magdy

HDK-Valand

Hillside Projects, Arijit Bhattacharyya & Julia Schuster