Med ljudet som verktyg utforskar Vivian Caccuri sinnesupplevelser och frågor som rör västerländsk kolonialism, sociala strukturer och normer.

Vivian Caccuri

A Soul Transplant

A Soul Transplant är en ljud- och ljusinstallation som utgår från en mytologisk berättelse om det ömsesidiga genetiska beroendet mellan människor och myggor.

Om A Soul Transplant – Vivian Caccuri

För myggor är det surrande ljudet kärleksförklaringar, för människan är det avskytt. I A Soul Transplant knyter konstnären an till insekterna och surrandet utgör grunden för verket. Caccuri menar att människorna i ett mytiskt förflutet var odödliga och saknade individualitet, de var omöjliga att skilja från varandra, som riskorn eller termiter. När malarians andar, gula febern och andra virus smittade myggan blev det slutet för det oändliga kollektivet. Myggan blev människans dödliga fiende. Det skulle kunna betraktas som en tragedi, men dödligheten skapade också individen, människan började känna rädsla, kärlek, ångest, mod, ambition, tillhörighet, ensamhet, tidsrymd och så vidare.

Kompositionen, som skrivits av Caccuri och som spelats in under en residensvistelse i Piteå (en del av Swedish Lapland Artist in Residency) har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Röda Sten Konsthall, Resurscentrum för konst och Studio Acusticum. I kompositionen kombineras den mänskliga rösten med piporgel, myggljud och blåsinstrument. Ljudverket framförs till största del i mörker genom en storskalig ljud- och ljusinstallation.

Performance Over Skin (2019) med Vivian Caccuri, 9 februari kl 17

I sitt performance sjunger Vivian Caccuri om myggor, malaria, gula febern och historier om hur dessa insekter förälskade sig i mänskligt blod och socker.

Längd: 40 minuter.

Pianospel komponerat och framfört av Sven Lidén.

I samarbete med Resurscentrum för konst och Studio Acusticum, en del av Swedish Lapland Artist in Residency.

A Soul Transplant,
Röda Sten Konsthall 2019© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Om Vivian Caccuri:

Vivian Caccuri är född i São Paulo, Brasilien, 1986. Hon har utvecklat projekt runt om i Brasilien och utomlands, bland annat i Manaus (Brasiliens Amazonas), Accra, Detroit, Helsingfors, Wien, Venedig, Kiev, Valparaíso och New Mexico. Under sin karriär har hon samarbetat med musiker så som Arto Lindsay (USA/Brasilien), Gilberto Gil (Brasilien), Wanlov (Ghana) och har nyligen släppt sitt första musikprojekt, Homa. Hennes ljudinstallationer och kompositioner har spelats på radiostationer så som Resonance FM (London), Kunstradio (Wien) och Rádio Mirabilis (Rio de Janeiro).

Caccuri deltog i den 36:e upplagan av São Paulo Biennalen (2016) och i Kochi-Muziris Biennale (2018). Sin första bok, Music is What I Make (2012), skrev hon vid Princeton University. Den publicerades i Brasilien och prisades med Funarte Prize of Critical Production in Music år 2013. Caccuri bor och arbetar i Rio de Janeiro, Brasilien.

Miguel Angel Ríos

Per Svensson

Borderline Offensive