Filmklubben

Onsdag

28.02.24–28.02.24

Tid

17.30–20.00

Entré

Fri entré

Välkommen till en filmvisning om en romsk familj i Bosnien och Hercegovina som försörjer sig på att sälja metallskrot. Ett efterföljande samtal om filmen kommer att utgå från Selma Selmans utställning Crossing the Blue Bridge.

Filmklubben

Episode in the Life of an Iron Picker (Epizoda u životu berača željeza), 2013
Manus och regi: Danis Tanović

Nazif letar dagligen efter metallskrot medan hans partner Senada sköter hemmet och deras två unga döttrar. En tredje bebis är på väg. Något går fel och Senada börjar känna kraftig smärta. Hon har fått missfall men bär fortfarande på sitt döda foster. Tillståndet är kritiskt och Senada behöver omedelbar vård. Eftersom hon inte har en statlig sjukförsäkring, begär sjukhuset att hon ska betala 500 euro, en förmögenhet för familjen. Senada nekas den avgörande operationen och tvingas återvända hem.

Senada och Nazif spelar sig själva i denna semidokumentära rekonstruktion av en traumatisk händelse i deras liv.

Om samtalet

Filmen och det efterföljande samtalet kretsar kring romernas situation på Balkan och teman som rör identitet, rasism och efterkrigstidens problem i regionen. Samtalet kommer att utgå från Selma Selmans aktuella utställning Crossing the Blue Bridge som även den berör romernas svåra ekonomiska situation i efterkrigstidens Bosnien och Hercegovina.

Filmklubben har bjudit in Konstfilmklubben, som är ett initiativ av Kulturförvaltningen VGR och har som intention att skapa heterogena visnings- och diskussionsplatser för film. Konstfilmklubben vill verka i skärningspunkten mellan olika konstområden och ge plats för kritiska och fördjupande samtal.

Sanjin Pejković© Paul Wennerholm

Sanjin Pejković är filosofie doktor i filmvetenskap och jobbar som filmkonsulent på Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Han skriver för bland annat för GP Kultur, Expressen Kultur och FLM. Pejkovic samarbetar med diverse filmfestivaler i Sverige och internationellt. Hans forskning handlar om medierat minne, dokumentärfilm och nationalism.