Tisdagsgruppen och Konst som mötesplats från Röda Sten Konsthalls ungdomsgrupper visar upp höstens arbeten.

Bergtagen

Välkommen till utställningen Bergtagen skapad av deltagare från Röda Sten Konsthalls ungdomsverksamheter.

Under hösten har Tisdagsgruppen och Konst som mötesplats arbetat med de fantastiska myter och sägner som finns i det förgångna och gjort dem aktuella här och nu, i vår samtid. Nu presenterar de sina verk i utställningen Bergtagen.

Datum: fredag 8 – söndag 10 december
Vernissage fredag kl 17:00–21.00
Öppningsceremoni och performance fredag kl 17:30
Plats: våning 3 och 4, Röda Sten Konsthall

Titeln Bergtagen anspelar på hur vi en gång i tiden var övertygade om att de väsen som levde omkring oss hade förmågan att lura med sig människor upp till bergen eller ner i underjorden, för att sedan återvända förändrade och bergtagna. Nu har ungdomarna gjort sina egna tolkningar av dessa väsen.

Deltagarna har arbetat både enskilt och gemensamt, inspirerade av höstens utställning forms of the surrounding futures, Göteborgs Internationella Konstbiennal 2023. Inte minst av Rasmus Myrups skulpturinstallation Outside Salon des Refusés, på Röda Sten Konsthall. 

Tisdagsgruppen består av ungdomar mellan 13 och 19 år som får testa på olika material och tekniker, framför allt graffiti och street art. Denna termin har de arbetat med myter från folksägner och väsen som de har hittat på själva. Under projektets gång har deltagarna även skrivit texter som berättar om verken i form av ett zine (en mindre textpublikation). De presenterar en gemensam installation på våning fyra – en värld att utforska.

Till Tisdagsgruppen 

Konst som mötesplats (KSM) riktar sig till unga vuxna mellan 19 och 26 år. Varje deltagare har tilldelats ett väsen som de lärt känna och arbetat med i form av papier maché, papperslera och återvunnet material. De har utgått från sina egna erfarenheter, tagit med sig dessa väsen in i vår tid och gjort dem nästan mänskliga. Är det monstruösa havsodjuret Kraken bara missförstått? Kan tomten vara vår samtida influencer? Vad händer när skogsrået motvilligt urbaniseras? Verken kan beskådas på våning tre.

Till Konst som mötesplats

Ungdomarna har arbetat tillsammans med Röda Sten Konsthalls konstpedagoger Helene Rydén, Victor Rankanen, Malin Griffiths och Maral Mavizi.