
Danica Dakić
Separatutställningen STENA DANICA av Danica Dakić för samman konstnärens äldre och nyare konstverk. De nyproducerade verken tar utgångspunkt i konstnärens platsspecifika research i Göteborg. Konstverken är sammanlänkade med ett för fartyg vanligt motiv, att resa.
Utställningen öppnar med det fotografiska verket REFLUX I, skapat i tableau vivant-stil, en berättarteknik som Dakić ofta använder.
På tredje våningen visas verket MS BERLIN, ett konstverk baserat på Dakićs egen livshistoria och är det verk som knyter samman utställningen. Dakić som i början av 1990-talet, när det socialistiska Jugoslavien kollapsade och kriget i Bosnien-Hercegovina pågick, arbetade en tid som sångerska på kryssningsfartyget ”MS Berlin”. Det dokument hon hade för att visa sin identitet var ett ”fartygspass”, men trots detta hade hon inte tillåtelse att stiga i land under kryssningens olika delmål Sverige, Finland och Ryssland.
Den statiska filmen AUTOPORTRAIT på våning fyra visar ett kvinnoansikte i klassisk trekvartsprofil. I stället för ögon har hon en andra mun. Munnarna berättar parallellt två olika sagor, på tyska och bosniska. Även om självporträttet antyder att det är konstnären som avbildas så talar verket om erfarenheter som är relevanta för många människor idag till exempel tillhörighet, migration, rörlighet, flerspråkighet och mångkulturalitet.
Fartyget “Stena Danica” som dagligen passerar genom Göteborg är den direkta inspirationen till det nya verket STENA DANICA som presenteras i utställningsrummet Katedralen. Det oväntade sammanträffandet att konstnären delar namn med båten ligger till grund för såväl den platsspecifika installationen som samarbetet med kompositören av ljudet för verket, Bojan Vuletić.
Med stark känsla för utställningsrummets arkitektur förvandlar Dakić frågor om tillhörighet och språk samt relationen mellan människa och maskin till ett promenaddäck på hennes eget skepp STENA DANICA och erbjuder en mångbottnad visuell och ljudbaserad resa.
Text av Anja Bogojević, curator för utställningen tillsammans med Amila Puzić.
”Oenhetliga gestaltningar uppmuntras sällan, men här ses de istället som en tillgång. Var finner man det flertydigas motsats?” – Sara Arvidsson, GP
Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.
Danica Dakićs arbete sträcker sig från video och film till fotografi och installation. Hennes verk är baserade på performativa och kollaborativa processer och utforskar begrepp som kulturellt minne, identitet, språk och historia samt sociala roller under pågående förändringar.
Hennes separatutställningar har visats på Bosnien-Hercegovina paviljongen under den 58:e upplagan av Venedig Biennalen 2019, Museum für Moderne Kunst, Frankfurt a.M. 2013, Hammer Museum, Los Angeles 2011, Generali Foundation, Wien 2010 och på Kunsthalle Düsseldorf 2009. Hon har medverkat i grupputställningar under documenta 12 2017, 8:e och 11:e Istanbul Biennalen 2003 och 2009, Sydney Bienniale 2010 och São Paulo Biennial 2014.
Hon mottog Rome Prize of the Villa Massimo 2021. Dakić bor och arbetar i Düsseldorf och Sarajevo.
Utställningen presenteras med stöd från Ministry of Culture and Science North Rhine-Westphalia.