Pandemonium – Art in a Time of Creativity Fever

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2011

Temat för årets biennal är Pandemonium – Art in a Time of Creativity Fever. Inspirationen är hämtad från John Miltons klassiska 1600-talsepos Paradise Lost. Där representerar Pandemonium den stad som Lucifer och hans gelikar skapade efter att de blivit utkastade av Gud från himmelriket – en plats av kaos och tumult, men också av något spirande nytt och annorlunda. Pandemonium är den plats från vilken de söker skapa en ny värld, ett alternativ, om än ett »djävulskt« sådant.

Vilken form av kreativitet, idéer och konst föds ur de stora förändringar vi idag ser i vårt samhälle? Med alla 1900-talets »förlorade paradis« i bakhuvudet, utopier som spårat ur eller tappats bort, ser vi oss om efter nya alternativa sätt att leva, andra perspektiv och möjligheter. För Göteborgs Internationella Konstbiennal blir Pandemonium ett laboratorium, en zon för experiment, något som bubblar av liv.

Biennalens curator, professor Sarat Maharaj, arbetar i ett team av co-curators; konstnären Dorothee Albrecht, curator Stina Edblom och professor Gertrud Sandqvist. Tillsammans har de format årets biennal till en process, med utrymme till fördjupningar. I juni genomfördes City Excavations, ett performanceprogram som verkade som en plattform för konstnärliga utforskningar av staden Göteborg och dess historia. I samarbete med Högskolan för Fotografi och Högskolan för Design och Konsthantverk har ett antal sommarakademier etablerats för att erbjuda studenter en möjlighet att ytterligare utforska biennalens tematik och konstens roll i kreativitetsfeberns tidevarv. Årets biennal är den sjätte sedan starten 2001 och äger rum den 10 september – 13 november 2011. Ett fyrtiotal konstnärer från hela världen deltar.

För att ta del av konsten, visningar och program är du välkommen till biennalens arenor: Röda Sten konsthall, Göteborgs Konsthall, Göteborgs konstmuseum och Konsthallen – Bohusläns museum.

Konstnärer på Röda Sten Konsthall

Francis Alÿs, Örn Alexander Ámundasson, Jimmie Durham, Klas Eriksson, Karolina Erlingsson, Mahlet Ogbe Habte, Lisa Jeannin, Rolf Schuurman, John Kelly, Matts Leiderstam, Ernesto Neto, William Pope L, Viktor Rosdahl, Bryndis Snaebjörnsdottír, Mark Wilson, Åsa Sonjasdotter, The New Beauty Council, Yoel Díaz Vázquez, JanaWinderen.

Röda Sten Konsthall,
GIBCA 2011

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri