Utställningsåret på Röda Sten Konsthall börjar med Tidvågor av den finska konstnärsduon IC-98.

IC-98

Tidvågor

Utställningsåret på Röda Sten Konsthall börjar med utställningen Tidvågor av den finska konstnärsduon IC-98, bestående av Visa Suonpää och Patrik Söderlund. Det är den största separatutställning som de visat i Sverige och presenterar videoanimationer och teckningar. Den gemensamma tematiken berör relationer mellan människa, myt, historia och natur. Tidvågor handlar om människans förståelse av tidens gång och vår egen plats i planetens mycket längre geologiska historia.

Det senaste årtiondet har IC-98 arbetat med svartvita animationer som kombinerar klassiska teckningar med digital teknik. Genom dramatiska och suggestiva landskap, formade av naturkrafter och mänsklig aktivitet, visar filmerna en värld där civilisationen är övergiven av människan – där mänskligheten försvunnit och naturen åter breder ut sig. I de abstrakta bilderna skapas broar mellan det individuella och kollektiva, natur och kultur. Detta visuella universum har IC-98 gett namnet Abendland. Tillsammans berättas en  meditativ, förtrollande och oroväckande berättelse om jordens framtid som långsamt utvecklas framför betraktarens ögon.

Även om IC-98s verk är förankrade i mänsklighetens närvaro på jorden är människan aldrig synlig i deras bildvärld. Bara resterna av våra handlingar finns kvar – en övergiven byggnad som långsamt bryts ned eller en flotte som flyter vilset på havet.  Genom symbolik öppnar IC-98 upp för dialog mellan mänsklig och geologisk existens, en balansgång mellan förundran och fruktan, dystopi och melankoli.

Genom Tidvågor har rummen på Röda Sten Konsthall förändrats till en animerad värld av storskaliga och långsamma installationer. Här finns IC-98s nyaste verk, tillsammans med originalteckningar och publikationer utgivna av konstnärerna själva.

Abendland (Hours, Years, Aeons) från 2015 visar ett gammalt träd som med ett oroväckande knarrande befinner sig i upplösning. Verket representerade Finland på Venedigbiennalen 2015.

Arkhipelagos (Navigating the Tides of Time) – som inspirerat utställningens titel – visas som en nio meter lång panoramaprojektion där flottar hjälplöst flyter omkring i de stora vågorna. I det mer urbana verket A View from the Other Side ser vi en  1800-talsbyggnad i den finska staden Turku som långsamt förändras, medan årstider och årtionden passerar.  I utställningen finns också det nyproducerade verket Nekropolis, utvecklat som ett samarbete mellan IC-98, animatören Markus Lepisö och ljudkompositörerna SINK. I Nekropolis syns ett mörkt moln över ett massivt bergslandskap. Något är på väg att hända – eller kanske har det redan hänt? Alla verk i utställningen ackompanjeras av ett dovt och dramatiskt ljud eller av total tystnad.

Som utställningens titel Tidvågor antyder är det tiden som är det genomgående temat. I IC-98s regi förändras och utmanas vår upplevelse av den. Den sträcks ut, flyter samman och förlängs så att det överskrider människans egen tidsuppfattning och blir del av en större geologisk berättelse.

Trots komplicerad teknisk produktion är verken eleganta i sin enkelhet. Deras medvetna förhållningssätt till människans påverkan på jorden har inga moraliserande övertoner, utan skapar snarare tillfälle för fördjupande reflektion.

IC-98,
Nekropolis, 2016,
Röda Sten Konsthall 2016© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

OM IC-98

IC-98 (ursprungligen Iconoclast, grundade 1998) är en konstnärsduo som består av Visa Suonpää (f. 1968) och Patrik Söderlund (f. 1974). Deras installationer och publikationer kombinerar forskning, text, teckning och animation. De intensiva, abstrakta och igenkännbara bildspråket skapar ett nät av broar mellan det materiella och mytologiska, individuella och kollektiva, natur och kultur. Verken grundas i utforskningar av kroppspolitik, social miljö, arkitektoniska konstruktioner, ekologier, människans närvaro och naturens historia i vardagen.

IC-98 har haft många utställningar både i Finland och internationellt. Senast representerade de Finland i Alvar Aaltopaviljongen på den 56e upplagan av Venedigbiennalen (2015) med den platsspecifika installationen Hours, Years, Aeons. De har också haft ett flertal soloutställningar, bland annat på  Dundee Contemporary Arts, Skottland (2015), Conde Duque Madrid, Spanien (2014), Beaconsfield, London, Storbritannien (2014) och Turku Art Museum, Finland (2013). Deras verk har presenterats på en rad grupputställningar; Frankfurter Kunstverein, Tyskland (2014), Laboratorio Arte Alameda, Mexico City (2014), Quartair, Nederländerna (2014), Moonshin Museum, Sydkorea (2014), Kiasma, Helsingfors (2014), MAMba, Argentina (2012), Reykjavik Arts Festival, Island (2012), KUMU Art Museum, Estland (2012), Loft Project Etagi, St Petersburg (2011), IPCNY, New York (2011). IC-98 har också haft solopresentationer på konstmässor som Moving the Image Art Fair, New York (2015), ARCOmadrid (2014), Volta, New York (2013) och Volta, Basel (2012).

HDK-Valand

Pinar Yoldas