Den brittiske konstnären Phil Collins presenterar ett nytt verk, producerat specifikt för sin separatutställning på Röda Sten konsthall. Utställningen är den första han har i Göteborg.

Phil Collins

Den mest sällskapliga ensamvarg jag någonsin mött

Den brittiske konstnären Phil Collins presenterar ett nytt verk, producerat specifikt för sin separatutställning på Röda Sten konsthall. Utställningen är den första han har i Göteborg.

För konstverket We Can’t Hear You When You Talk at the Same Time har Collins bjudit in såväl vänner som allmänheten i Göteborg för att dela med sig av sina privata telefonsamtal. Konversationerna har spelats in för att sedan användas av det brittiska konstrockbandet OSKAR och den walesiska singersongwritern Cate le Bon i ett album.

Det färdiga verket undersöker vår komplexa relation till telefonen, genom en installation på Röda Sten konsthall, där samtal och musik presenteras tillsammans med en 35 mm filmprojektion i storformat.

Konstverket visar populärkulturens kapacitet att både spegla och utmana de sociala relationer och värderingar som skapar samhället.

Utanför Röda Sten konsthall står två konstverk i form av gamla husvagnar, i vilka ett annat verk av Phil Collins premiärvisas: en videoinstallation baserad på hans föreställning This Unfortunate Thing Between Us. Originaluppförandet ägde rum 2011 i Berlin och sändes i tysk TV.

Verket består av två TV-sändningar där tittarna, istället för varor, erbjuds ett urval av fantasier till kampanjpriser. Värdar för programmet är både ”vanliga” skådespelare och porrskådespelare som med ackompanjerande livemusik, följer teveshopkanalers metoder vid försäljning av varor.

This Unfortunate Thing Between Us ger oss en möjlighet att leva oss in i våra rädslor och begär, och ger oss en föraning av vad som skulle kunna bli framtidens konsumtionssamhälle.

Den mest sällskapliga ensamvarg jag någonsin mött,
Röda Sten Konsthall 2012

I sina filmer, fotografier, installationer och föreställningar använder sig Phil Collins ofta av influenser från lågbudget-TV och nöjesindustrin för att undersöka den visuella populärkulturens politiska och estetiska konsekvenser. Han har i tidigare verk bland annat samarbetat med människor som fått sina liv förstörda av deltagande i dokusåpor, antifascistiska skinheads i Malaysia och fans till The Smiths från tre kontinenter.

Det nya verket We Can’t Hear You When You Talk at the Same Time produceras av Röda Sten konsthall och MAP, Mobile Art Production. Konstverket är en del av Phil Collins separatutställning Den mest sällskapliga ensamvarg jag någonsin mött som visas på Röda Sten konsthall (curator Edi Muka) och utgör också del 2 av MAP:s utställningsserie Street Level.

We Can’t Hear You When You Talk at the Same Time cureras av Edi Muka, intendent på Röda Sten konsthall, och Anna van der Vliet, curator på MAP, Mobile Art Production.

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Stöd från

Utställningen är producerad i samarbete med MAP, Mobile Art Production

Nathalie Djurberg och Hans Berg

Högskolan för fotografi