Ditte Ejlerskov

Can You Hear Me?

Can You Hear Me? är en utställning med serie målningar, ett ljudverk och en video som speglar konstnären Ditte Ejlerskovs självkritiska reflektioner kring vita privilegier, det vill säga konflikten mellan att vara kritisk mot den priviligierades position och samtidigt befinna sig i den.

Om Can You Hear Me? – Ditte Ejlerskov

Ditte Ejlerskov lurades till Barbados, Rihannas hemland, av ett bedrägerimail för ett par år sedan. Där drev hon runt i Rihannas värld och letade efter något. Kanske en myt? Kanske en Musa? Långt senare vaknade en av Ejlerskovs målningar till liv i konstnärens studio och sa till henne: ”Hej Ditte. Du har hittat på mig. Jag är inte längre ett porträtt av Rihanna, jag är en myt som skapades i din fantasi, ett eko av din blick”.

Genom sitt konstnärliga arbete föreslår Ditte Ejlerskov att alla bilder är mer än det vi ser och önskar av dem. Sättet de skapats på och kontexten de visas i ger dem eget liv. Oavsett om de här verken är porträtt av Rihanna eller resultat av konstnärens tankar och fantasi, så är de helt klart resultaten av en vit blick. I Can you hear me? är det den uppvaknade Musan från målningen som påpekar detta för oss när hon i utställningens ljudverk säger: ”Du förkroppsligar den priviligierade positionen av att vara en vit europé. (…) Även om du pratar om privilegier och ser dig själv som kunnig och engagerad, kommer du alltid tas bort ur ekvationen, och det är därför du skapat mig. Med mig kan du porträttera vit ambivalens”.

Can You Hear Me,
Röda Sten Konsthall 2019© Hendrik Zeitler

Bildgalleri

Vill du se mer? I vårt Flickr album kan du titta på fler bilder från utställningen. På vår Flickr hittar du även album med bilder från våra andra utställningar, så missa inte det.

Till bildgalleri

Om Ditte Ejlerskov:

Ditte Ejlerskov är född i Frederikshavn, Danmark, 1982. Hon har studerat på Malmö Konsthögskola och har sedan examen ställt ut sina verk på institutioner så som Malmö Konsthall, Malmö Konstmuseum, Skissernas Museum i Lund, Uppsala konstmuseum och på Konstakademin i Stockholm. I Norge har hon ställt ut på Kristiansand Kunsthall och Stenersen Museum i Oslo. Hon har också ställt ut på The Free Exhibition Building och Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn (Danmark), CCA Andtrax (Spanien), Bonn Art Museum (Tyskland), Amos Anderson Art Museum i Helsingfors (Finland) och på Barbara Davis Gallery i Houston (Texas, USA).

Ejlerskov nominerades till Carnegie Art Award 2012. 2017 målade hon det officiella porträttet av Helle Thorning-Schmidt som var Danmarks statsminister mellan åren 2011–2015.

Stöd från

Utställning presenteras med stöd från Statens Kunstfond.

Miguel Angel Ríos

Per Svensson

Borderline Offensive