Konservering av CBS-målningen på Röda Sten

Mikael Demitr Lindegren

Mikael Demitr Lindegren

För första gången restaureras och konserveras nu en graffitimålning för framtiden. Bakom projektet står Mikael Demitr Lindegren, konstnären som arbetar i gränslandet mellan gatan och konstitutionen. Idéen om att konservera målningen väcktes 2012 och såväl arkeologer som konservatorer har varit med i researcharbetet.

Målningen, som kommer återskapas och konserveras med hjälp av fotodokumentation och framtagande av målningens originalfärger, utfördes ursprungligen 2004 av CBS-crew, några av Berlins mest ikoniska målare. Målningen blev ett landmärke i Göteborg och trots att den snart målades över finns den gula bokstavskombinationen CBS som prydde husets södra fasad inpräntad i många människors minne.

Konstnärer som Keith Haring och Banksy har visat att deras verk har ett existensberättigande även efter att de tvättats bort. Harings Houston Street and Bowery Mural återskapades 2008 och Banksys verk väcker uppståndelse i varje stad där han målar. Inom graffiti finns mer och bredare exempel på verk som är intressanta även för framtiden. I nolltoleransens Stockholm pågår diskussioner om bevarande av bl.a. målningarna Faschinate i Bromsten och SHOF:s målning i Rågsved. Exempel på målningar som inte tvättats bort eller målats över.

Lindegren beskriver sina tankar kring projektet på följande sätt:

”Det här arbetet hade inte varit möjligt att genomföra i Stockholm och jag är glad för att Göteborg och Röda Sten Konsthall har kommit så mycket längre i synen på graffiti. Graffitin har en historia och kommer att vara en del av de flesta städers historia för alltid. I kakelfogar och färglager och genom putsen tränger graffitin fram. Samtidigt pågår full aktivitet på stadens gator och i tunnlar och vagnhallar och andra platser där det helt enkelt finns ytor.

Vi som lever i städerna kommer att lämna spår efter oss och på en plats med mycket graffiti kan du dra loss lager av historia direkt från väggen. Ett av dessa exempel är CBS-målningen, som finns gömd i dessa lager på Röda Sten Konsthalls fasad. Extra spännande är det att få arbeta på Röda Sten eftersom jag målade i det här fina gamla pannhuset på åttiotalet. Det finns en spontanitet i framför allt klottrandet och de snabba målningarna som alltid tilltalat mig. Graffitin är en temporär och snabb konstform, i synnerhet då den tvättas bort, vilket absolut inte alltid är en nackdel utan en del av kulturen. Att jag återskapar en gammal målning genom att ta bort färg blir en typ av måleri genom handling, vilket för mig blir ett experiment och ett nytt förhållningssätt till graffitin.”

Mikael Demitr Lindegren är masterstudent fri konst vid Akademin Valand och har målat graffiti sedan slutet av 80-talet.

I samband med vernissagen invigs även kandidatstudenterna vid Fotografi på Akademin Valands examensutställning.

Adrian Paci

Ylva Ogland

Lilibeth Cuenca Rasmussen