Under sommaren presenterar Röda Sten Konsthall en utställning av fyra konstnärskap med vitt skilda uttryckssätt och idéer, samtidigt förenade av sina feministiska förhållningssätt.

Om utställningen

Under sommaren presenterar Röda Sten Konsthall en utställning av fyra konstnärskap med vitt skilda uttryckssätt och idéer, samtidigt förenade av sina feministiska förhållningssätt. I utställningen visas deras mångsidiga praktik i performance, dans, teckning, skulptur och installationer på alla våningsplan i huset. Den gemensamma tematiken utgår från konstnärernas intresse för hur identiteter skapas genom olika sociala och politiska konstruktioner, hur heteronormativa föreställningar kan överskridas genom konstnärligt skapande och genom att praktisera frihet.

Sommarutställningen curateras av Amila Puzić & Mia Christersdotter Norman.

Vernissage 10 juni

Vernissagen för Sommarutställningen var en dag fylld av performance, samtal och festligheter. Vernissagedagen startade med välkomstord av verksamhetschef Mia Christersdotter Norman och curator Amila Puzić. Efter invigningsceremonin kunde man ta del av nyskapade performance, en av Nontokozo Tshabalala och en av Mona Namér och Johanna Fröjd.

Om performance

iNkululeko the performance (Frihet performance) av Nontokozo Tshabalala, är både ett välkomnande och en uppmaning till alla dem som vill vara fria. Tshabalala leder dig på en resa mellan nuet och framtiden ackompanjerad av experimentellt ljuddesign av Samar Jabri. Kampsånger sammanlänkas med vibrationer, hummande och ljud av kommande möjligheter. Tshabalala önskar hålla din hand när vi ger oss ut på denna upptäcktsresa.

Circular (E) Motion med Mona Namér och Johanna Fröjd utforskar impulser, kontraster och att vara i nuet. Verket är inspirerat av hur avgörande harmoni är för både naturens och människans möjlighet att helas och att återfödas.

Performanceprogram producerat i samarbete med Röda Sten Konsthall.

Recension

”Här gror frihetskampen i det osagda. Abstraktionerna blir ett motstånd mot dogmatiskt förtryck, eftersom de inte kan avkrävas ett enhälligt svar” – Sara Arvidsson, GP

Läs recensionen

Sommarutställningen 2023© Hendrik Zeitler
Nontokozo Tshabalala & Maja Gunn© Rebecca Larsson &
© Patrick Miller

Nontokozo Tshabalala

Nontokozo Tshabalala är en multidisciplinär konstnär, poet, afrofuturist, föreläsare och designer som för tillfället bor i Malmö. Hon är född och uppvuxen i Sydafrika och använder sin konst för att ställa frågor om sin identitet och erfarenhet som svart, var hon än befinner sig. Inspirerad av sin systerson Siyamthanda (Ncufi) utgår Tshabalala från nyfikenhet och instinkt i sitt skrivande och skapande. Hon använder ofta färg, collage och poesi för att uttrycka sina tankar. Tshabalala var med och grundade Mam’Gobozi Design Factory, en designstudio som är en kreativ lovsång till afrikansk identitet.

Inom ramarna för sin praktik har hon även varit co-curator för sin första utställning, Neither Here Nor There (Varken här eller där, 2020), som visades på Konsthallen Blå Stället. Hon har dessutom utfört uppdrag åt Facebook Africa och The Africa Centre (London). Hennes konst har visats på 3:e Våningen (GIBCA Extended), Malmö Konsthall och Världskulturmuseet (Göteborg).

Pris till Nontokozo Tshabalala

Vi är stolta över att meddela att Nontokozo Tshabalala, en av konstnärerna på Sommarutställningen på Röda Sten Konsthall, har tilldelats Mail & Guardians pris 200 young South Africans. Det är ett pris som tilldelas unga sydafrikanska visionärer inom ämnen som konst, underhållning, hälsa, teknik och innovation. 

Läs om priset

Tshabalala får priset i kategorin konst och underhållning som multidisciplinär konstnär och medgrundare av Mam’Gobozi Design Factory.

Besök  Mam’Gobozi Design Factorys hemsida

Maja Gunn

Maja Gunn är en konstnär som bor och arbetar i Stockholm. Maja Gunns arbete gestaltar och undersöker mode och textil i relation till normer, politik och performativa praktiker – där genus och sexualitet ofta intar en central roll. Med en bas i kritisk kulturteori utforskar konstnären sitt eget visuella, skrivna, materiella och/eller textila material och sitt eget görande för att på så vis kunna ge det politiska dimensioner och betydelser. Gunns verk har visats på bland annat Fresno Art Museum, New Orleans Museum of Art, Museum of Pop Culture, Nationalmuseum, Röhsska museet, Textilmuseet, Norrbottens museum, ArkDes och Museum Anna Nordlander. Mellan 2017–2022 var hon professor på HDK-Valand Campus Steneby. Sedan april 2022 är Maja Gunn professor på Konstfack.

Josefin Lindskog & Mona Namér
Josefin Lindskog & Mona Namér© Felicia Sjöblom &
© Sanna Holm

Josefin Lindskog

Josefin Lindskog är utbildad vid Konstfack och Stockholms konstnärliga högskola. Hon arbetar introspektivt med teckning i stora format samt skulpturala objekt. Hennes verk speglar situationer och händelser som pågår i både den inre och yttre världen. I arbetsprocessen bearbetas upplevelser av frustration, maktlöshet och att leva i en (kvinno)kropp. Arbetet är djupt personligt och samtidigt politiskt. Hon har tidigare ställts ut på bland annat Teckningsmuseet i Laholm, Härnösands konsthall, Katrineholms konsthall och Länsmuseet Gävleborg. Lindskog är verksam i Stockholm där hon arbetar som scenograf och konstpedagog.

Mona Namér

Mona Namér är en marockansk-svensk dansare, koreograf och konstnärlig ledare från Göteborg, baserad i Stockholm. Hon har en stark grund inom hiphop- och housedans, samtidigt som hon har utbildat sig, utvecklat sin rörelsevokabulär och hämtat inspiration från runt om i världen. Namér är utbildad på Broadway Dance Center i New York, och har därefter arbetat i Paris, Johannesburg, London och New York.

Genom rörelse utforskar hon identitet, beteenden, surrealism och ritualer. Namér är verksam inom olika konstnärliga fält och har arbetat med dans- och filmproduktioner, teater, regi och undervisning. Bland hennes meriter finns uppdragsgivare som Little Dragon, IKEA, VOLVO, Bonniers Konsthall, Afropunk Festival, La Villette i Paris och Göteborgsoperan.

Aktuellt & kommande

Alla utställningar

Danica Dakić

HDK-Valand

GIBCA